7. Mozinet Filmnapok

 CANNES-I ÉS VELENCEI SIKEREK PREMIER ELŐTT

2017. október 20-23.

Idén is lesz Mozinet Filmnapok: 2017. október 20-23. között immár hetedik alkalommal tekintheti meg a közönség a világ filmtermésének krémjét, jóval a hivatalos hazai mozibemutató előtt. Ezúttal a Cannes-i, Velencei és Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjából szemezgethetnek, többek között érkezik az Életrevalók rendezőinek az új filmje, az Eszeveszett esküvő, és több korábbi nagy magyar siker is újra látható lesz a nagyvásznon. A rendezvénynek Budapesten a Puskin mozi ad otthont, országoan további 15 város art mozijai csatlakoztak az eseményhez.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Mozinet Filmnapok sokszínű válogatásába orosz filmdráma, római nyüzsgésbe kalauzoló olasz családi tragikomédia, sőt, egy különleges hangvételű, részben Magyarországon forgatott misztikus thriller is helyet kapott.

Az idei program premier előtti filmjei között van minden idők legsikeresebb francia filmje, az Életrevalók rendezőinek új vígjátéka, az Eszeveszett esküvő. Fergetegesen szórakoztató, mégis felemelő és gyönyörűen emberi mozi, amelyben a nagy rutinnal bíró rendezvényszervező hiába vezényelte már le álomesküvők százait, arra még ő sincs felkészülve, ami a XVIII. századi francia kastélyban és annak a parkjában történik…

Andrej Zvjagincev, az Oscar-díjra jelölt Leviathan rendezője a legújabb filmjével a zsűri díját nyerte meg a Cannes-ban. A Szeretet nélkül a képmutató és kilátástalan orosz hétköznapokba enged bepillantást, egy válófélben lévő család és hirtelen eltűnő, fiuk drámáján keresztül.

A holland rendezőzseni, Martin Koolhoven részben Magyarországon forgatott filmje, a Megtorlás (Brimstone) brutális moziélmény. A Velencei és Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott, vadnyugati környezetben játszódó filmben a megszállott prédikátor (Guy Pearce) kegyetlen bosszúhadjáratot indít a bordélyból megszökött néma lány (Dakota Fanning) ellen. A Trónok harca sorozat két sztárja, Kit Harington (Havas Jon) és Carice van Houten (Melisandre) is feltűnik a filmben.

Jasmine Trinca a legjobb színésznő díját nyerte el idén Cannes-ban az Un Certain Regard szekcióban a Fortunata című filmmel. Sergio Castellitto magával ragadó, hamisítatlanul olasz filmjében hatalmas szívvel mutatja be egy a boldogságért küzdő nő történetét.

A Viszontlátásra odafönt Pierre Lemaitre világhírű regényének látványos adaptációja. Albert Dupontel lenyűgöző képi világú, a XX. század elején játszódó filmje az Amélie csodálatos élete és a Hosszú jegyesség grandiózus vizuális megoldásait felidézve kápráztatja el a nézőt.

Végül a 7. Mozinet Filmnapokon október 20-23. között az idei év nagy magyar sikerfilmjeiből három nézhető meg újra a mozivásznon: a menekültválság emberi oldalával foglalkozó Az állampolgár, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díjával kitüntetett Testről és lélekről, illetve Simonyi Balázs ultramaratonját dokumentáló Ultra.

A vetítéseket kiegészítik a filmekhez szervezett beszélgetések, közönségtalálkozók és sok-sok további színes program, amelyekről hamarosan részletes tájékoztatót küldünk.