5 beállítás, ami megváltoztatja a routered

5 router beállítás, amelyek növelhetik a WiFi sebességét

Lehetséges, hogy sok Ethernet-kábel fut az egész házban, vagy van vezeték nélküli routered, egy olyan sarkokban, ahol fényáradattal terítik be az egész szobát. Az első beállítás során valószínűleg megváltoztattad a WiFi hálózat nevét és jelszavát, majd teljesen figyelmen kívül hagytad az egyéb beállítások lehetőségét. Kíváncsi vagy, miről maradtál le?

Csak a legfontosabb beállításokat emeltük ki, amelyek befolyásolják a hálózatod biztonságát.

Biztonság

A jelszó beállítása kulcsfontosságú, így törekedjünk, hogy ne minden vezeték nélküli ezközön legyen azonos a titkosítás. Minden szabványunk szélesebb kompatibilitással rendelkezik, beleértve bizonyos régebbi eszközöket is, de javasoljuk a lehető leghamarabbi váltást WPA2-ra, egy AES-titkosításra, ha még nem eddig nem tetted meg. Más opciók kevésbé biztonságos WEP-vel rendelkeznek, amik könnyen feltörhetők.

Számos routeren vendéghálózat kialakítása is lehetséges, így a látogatóid is problémamentesen böngészhetnek az interneten. A vendégeknek más jelszót is beállíthatunk, így a hálózatunk jelszava továbbra is biztonságos marad, valamint ezzel a funkcióval korlátozhatjuk az internet hozzáférhetőségét is.

További információ a vendég hálózat beállításról:

https://www.youtube.com/watch?v=Xgy7zOb2RqY

Teljesítmény

A sikeresen biztonsági beállítások után, nézzük a teljesítményt. A piacon található routerek többsége a 2,4 GHz és az 5 GHz-es sávon működik. Az 5 GHz nagyobb a sávszélességet kínál, minimális torlódással és kisebb interferenciával rendelkezik. Azonban az 5GHz-es tartomány hatótávolsága kisebb és nem támogatja a régebbi eszközöket. Ezért javasoljuk, hogy teszteld a sebességet, mielőtt 5 GHz-re váltanál.

További információ a 2.4GHz és 5GHz-ről:

https://www.tendacn.com/en/news/3331.html

Csatorna beállítás

Egy csatorna tulajdonképpen egy kis rész a vezeték nélküli sávokon belül, amelyeken az adatok ténylegesen továbbításra kerülnek.

A legtöbb router automatikusan kiválaszt egy csatornát, de ha a vártnál lassabb sebességet tapasztalsz, valószínűleg a túlterhelt csatorna a probléma, különösen, ha sok más WiFi hálózat található a környezetedben. Okostelefon egy WiFi analízis alkalmazás segítségével jól látható, mely csatornák a legtisztábbak, így ez alapján kiválasztható a legmegfelelőbb.

Mód beállítás

A legtöbb új eszköz N vagy AC WiFi módot használ. Javasoljuk, hogy legalább ezt a kettőt engedélyezd.

DNS szerver

Konfigurálhatja a routerét egyéni DNS szerverre. Ez alapvetően egy olyan szerverkészlet, amelyet a rendszer a különböző webhelyek címének keresésére használ, így a megfelelő helyre irányítanak. Az internetszolgáltató már rendelkezik DNS szerverrel, de egy harmadik fél DNS-szolgáltatása növelheti a sebességet és a biztonságot, különösen akkor, ha a webhely címének beírása és a betölteni kívánt oldal megnézése közötti késedelmet észlelsz. Ha a router beállításaiban a kívánt DNS-t állítod be, akkor az összes rajta lévő forgalom ezt a DNS-t fogja használni ahelyett, hogy minden egyes eszközön egyedileg kellene beállítani.

WDS (router ismétlési mód mód)

Egy extra routert olyan ismétlésre is használhatjuk, amely a WiFi jelét továbbítjaa sarkok felé is, így lefedhetjük a halott zónákat.

Az alábbi videó segítsgével 5-10 perc alatt beállíthatjuk ezt a funkciót: