29 millió forintból újul meg a Bányászati ​​Skanzen

Újjászületett múzeumi élmény, interaktív utazás a bányászat világába

29 millió forintos beruházás keretében megújul a tatabányai Bányászati ​​és Ipari Skanzen. Az április elején újranyíló kiállítás digitális innovációkkal, köztük egy virtuális kas és interaktív információs kioszkokkal gazdagodik, így új dimenziót nyitva a tatabányai bányászat történetének bemutatásában.A Tatabányai Bányászati ​​és Ipari Skanzen bejelentette legújabb fejlesztéseit, a múzeumi élményt a digitális korba repítik. A 29 millió forintos beruházás, melyet a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumának támogatásával valósult meg, a skanzen állandó kiállítás részlegeinek megújítását és a látogatói élmény jelentős fokozását célozza.

“A projekt keretében egy új kiállítási egység, a térképtár jött létre, mely a múzeum bányatérkép-gyűjteményét közelebb hozza a látogatókhoz, mind hagyományos, mind digitális formában. A kiállítás továbbá egy virtuális bevezetésével bővült, ami az egykori bányaleszállás élményét kínálja. Az információs kioszkokban szöveges, filmes és hangzóanyagok elhelyezésére a bányaszállítás, a fejtés, a tatabányai bányászat története és a selmeci hagyományok témakörében” – mondta Kiss Vendel, a Tatabányai Múzeum igazgatóhelyettese.

A múzeum további tervei között szerepel egy “Top plusz pályázat” keretében megvalósuló műszaki felújítás és egy új fogadóépület kialakítása. A fogadóépületben tervek szerint egy virtuális skanzenbemutató, valamint egy új kiállítás is helyet kap, mely a tatabányai bányászat történetét fogja bemutatni a kezdetektől egészen a bezárásig.

“A mostani fejlesztésekkel nem csupán a múltat ​​idézzük meg, hanem a jövőbe is tekintünk. Célunk, hogy a skanzen a technológiai újításokkal inkább vonzó célponttá váljon a különböző korosztályok számára” – tette hozzá Kiss Vendel.

A megújult kiállítások 2024 elején nyíltak meg a nagyközönség számára, így a látogatók már személyesen is megtapasztalhatják a skanzen április csodálatos átalakulását.