2023-ban a Fonogram szakmai életműdíjasa Kraft Tamás

Kraft Tamás az egyik legismertebb magyar hangtechnikus, road, hangmérnök, a szakmája szerelmese, 53 éve a zenészek „jobb keze”, és idén immár a Fonogram – Magyar Zenei Díj szakmai életműdíjasa.

Minden évben fontosnak tartjuk, hogy a színpadon álló feledhetetlen tehetségek mellett elismerjük azon háttérmunkások, szakemberek teljesítményét is, akik nélkül nem szólalhatna meg egy koncert, nem lenne ’egyben’ egy zenei produkció. Kraft Tomó egy élő legenda. Több mint öt évtizede dolgozik a háttérben a tökéletes hangzásért a klubbuliktól a nagy arénakoncertekig”

– így méltatta Szűts László, a MAHASZ elnöke a Fonogram friss szakmai életműdíjasának kimagasló teljesítményét.

Kraft Tamás („Tomó”) a legnagyobb magyar zenekarok és világsztárok koncertjeit hangosította, nincs olyan hazai élvonalbeli banda a hetvenes és nyolcvanas évekből, akivel ne lett volna dolga. LGT, Demjén Ferenc, Koncz Zsuzsa, Radics Béla, Omega, Karthago, Skorpió, Bikini, Tátrai Tibor, Piramis, Apostol, KFT, Deák Bill Gyula, Fenyő Miklós – csak pár név a sok közül Kraft Tamás hazai szakmai életútjából.

Egész Európát végigturnézta különböző zenei ikonokkal az Iron Maidentől Carlos Santanán át a Modern Talkingig. Ám Tina Turner, a Motörhead, a Dire Straits, Elton John, Phil Collins és Peter Gabriel színpadán is megfordult. Turnémenedzserként is kipróbálta magát.

1986-ban megjelent a róla szóló, Stage Pass című könyv Boros Lajos tollából. A kiadványban a magyar rockélet – és immár rocktörténelem – hol fergeteges, hol meglepő sztorijai kerülnek terítékre.

Született történetmesélő, aki élményeit felelevenítve maga is libabőrös lesz, és ezt a lelkesedést átragasztja a hallgatóságra is.