Menü Bezárás

A Coca-Cola lenne a felelős a világon a legtöbb műanyag hulladékért?

Ez derül ki egy friss jelentésből [1], amely felmérte a vállalatok okozta műanyag-szennyezést. (A nyitó képen: nem kíméli az ember a világ legmélyebb tavát, a Föld édesvízkészletének egyötödét őrző oroszországi Bajkált sem.) 

http://gasztroll.hu

A felmérést a Break Free From Plastic-mozgalom végezte, melynek a Greenpeace is része. [2] Az 51 országban 484 szemétszedő akció márkavizsgálatából kiderül: a szemét legnagyobb részét a Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo csomagolóanyagai adják. A Greenpeace Magyarország azt várja a magyar kormánytól, hogy ne halogassa tovább az intézkedéseket: lépjen fel itthon a cégek okozta műanyagáradat ellen.

Hat földrész 50 országában több mint 72 ezer aktíva vett részt szeptemberben a Break Free From Plastic-mozgalom által második éve meghirdetett hulladékgyűjtési akcióban; összesen 476 423 műanyag hulladékot szedtek össze. A kezdeményezés célja, hogy a begyűjtött hulladék vizsgálata alapján feltárja: mely nagyvállalatok járulnak leginkább hozzá a Földet elárasztó műanyag-szennyezéshez.

A fülöp-szigeteki Greenpeace-iroda által összehangolt idei jelentés eredményei azt mutatják, hogy a tavalyihoz hasonlóan [3] még mindig a Coca-Cola felelős a legtöbb műanyag hulladékért – 37 országban összesen 11 732 olyan műanyagdarabot gyűjtöttek be, mely a közismert világcéghez köthető.  

A márkavizsgálatban az idén a Nestlé végzett a második, a PepsiCo a harmadik helyen. A lista első tíz helyén szerepel még sorrendben a Mondelēz International, az Unilever, a Mars, a Procter & Gamble, a Colgate-Palmolive, a Philip Morris és a Chupa Chups-nyalókákat is gyártó Perfetti Van Melle. 

A márkavizsgálatból kiderül: a környezetben leggyakrabban előforduló műanyag szemét zömét a zacskók és a PET-palackok adják.

„A jelentés azt támasztja alá, hogy a cégeknek sürgősen cselekedniük kell, hogy megállítsák az általuk előidézett műanyagválságot. Azzal, hogy továbbra is az egyszer használatos csomagolóanyagokra támaszkodnak, csak még több eldobható műanyag kerül ki a környezetbe. Az újrahasznosítás nem megoldás erre a problémára. A Break Free From Plastic1800 tagszervezete arra szólítja fel a nagyvállalatokat, hogy sürgősen csökkentsék az egyszer használatos műanyagok gyártását, és találjanak olyan újszerű megoldásokat, amelyek nem termelnek szemetet” – mondta Von Hernandez, a Break Free From Plastic-mozgalom nemzetközi koordinátora.

A műanyag-szennyezést leginkább okozó vállalatok – a Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo – többnyire eddig csak álmegoldásokat [4] ajánlottak a műanyagválság felszámolására.

„Ezek a nagyvállalatok rendre olyan ígéretekkel állnak elő, mint a műanyag csomagolás helyettesítése papírral vagy bioműanyaggal. Ez továbbra is az eldobható termékek szokását erősíti, nem pedig egy fenntartható, az újra használaton alapuló gazdaságot támogat, ezzel tovább halmozza a szeméthegyeket. A valaha eddig összesen előállított műanyagnak csupán a 9%-át hasznosították újra a világban: a többi égetőben, hulladéklerakóban vagy a természetben végezte” – mondta el tudósítónknak Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

A vállalatok álmegoldásaival szemben a Greenpeace az újratöltést és újra használatot segítő valódi megoldásokat támogatja. Ezek a rövid életű, eldobható termékek és csomagolóanyagok helyett fenntartható, többször használatos rendszerekre épülnek: nejlonszatyor helyett vászontáska, PET-palackok helyett betétdíjas rendszer, eldobható ételhordó dobozok helyett többször használható tárolóedény. Ezeknek a megoldásoknak a társadalmi támogatottsága is egyre nő.

Egy múlt év végi reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a budapestiek háromnegyede a betétdíjas, visszaváltható palackokat választaná az egyszer használatosak helyett. [5] Az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását követelő, a greenpeace.hu/stopmuanyag címen elérhető Greenpeace-petíciót [6] pedig már több mint 200 ezren írták alá.

A világ számos pontján találunk sikeres és újszerű kezdeményezéseket a műanyag-lábnyom csökkentésére. A 2013-ban a Haijan tájfun által sújtott fülöp-szigeteki Tacloban városa például egy helyi civil szervezettel együttműködve elindította hulladékmentes programját. Csak Európában már több mint 400 város kötelezte el magát a nulla hulladék-stratégia mellett [7]. Az Európai Unióhoz velünk egy időben csatlakozott Szlovénia pedig a kitűzött 2020-i dátumhoz képest négy évvel hamarabb érte el az uniós újra hasznosítási célokat [8], sőt az ország fővárosa, Ljubljana már meg is haladta [9]. 

A Greenpeace azt várja a hazai döntéshozóktól, hogy: 

  • vezessenek be sürgősen tilalmakat az egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok használatára (pl. az egyszer használatos műanyag zacskók betiltása);
  • látványosan növeljék minden egyutas csomagolóanyag, különösen az újra nem hasznosítható fajták környezetvédelmi termékdíját.

Ezek által Magyarország is hatékonyan fel tudna lépni az erőforrás-pazarló, az élővilágot elpusztító és a mindent elszennyező, egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok ellen.

 [1] A márkavizsgálat részletes eredményeit lásd itt:
https://www.breakfreefromplastic.org/globalbrandauditreport2019[2] A Break Free From Plastic egy 2016-ban indított nemzetközi mozgalom, melyhez mára körülbelül 1800 szervezet és csoport csatlakozott világszerte. Céljuk az eldobható műanyag termékek és hulladékok radikális visszaszorítása. www.breakfreefromplastic.org [3] A 2018-as márkavizsgálatról készült jelentés:
https://www.breakfreefromplastic.org/globalbrandauditreport2018/ [4] A Greenpeace 2019-ben kiadott False Solutions-jelentése, mely a vállalatok által hangoztatott álmegoldásokra fókuszál:https://storage.googleapis.com/planet4-international-stateless/2019/09/8a1d1791-falsesolutions2019.pdf[5] A Greenpeace Magyarország felkérésére a Policy Solutions és a Závecz Research Közvélemény-kutató Intézet végzett reprezentatív közvélemény-kutatást 2018. november 24. és december 10. között Budapesten. A kutatás azt mérte fel, hogy a fővárosiak körében mekkora a támogatottsága a kötelező betétdíjas rendszernek az egyszer használatos palackokkal szemben.

[6] A Greenpeace Magyarország petíciója, melyben az egyszer használható műanyag zacskók betiltását követeli a magyar kormánytól. A petíciót már több mint 200 000 ember írta alá. greenpeace.hu/stopmuanyag [7] Zero Waste Cities – Hulladékmentes Városok

[8] Hulladékgazdálkodási irányelv: kötelező újrahasznosítás és újrafeldolgozás 2020-ighttps://ec.europa.eu/environment/waste/framework/targets.htm