A tömeggyilkos kisétálhat a sittről

Bűnügyi felügyelet alá helyezték a Viking Sigyn kapitányát

A HABLEÁNY TRAGÉDIÁJÁVAL KAPCSOLATOS HÍREINK > > >

    Nem jogerősen bűnügyi felügyelet alá helyezték a Viking Sigyn szállodahajó letartóztatásban lévő kapitányát – erősítette meg Tóth M. Gábor, az ukrán férfi ügyvédje péntek este az MTI-nek.

    A férfit még nem helyezték szabadlábra. A bíróság döntése ellen három nap a fellebbezési határidő – közölte az Index hírportál értesülésével kapcsolatban az ügyvéd.


    Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes sajtószóvivője az MTI megkeresésére azt közölte: még nem látták a bírósági döntést, de biztosan fellebbezni fognak.


    Május 29-én süllyedt el a Hableány sétahajó Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreai turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták a hatóságok, egyet még keresnek.


    Az ukrán kapitányt, Jurij C.-t vízi közlekedés – halálos tömegszerencsétlenséget okozó – gondatlan veszélyeztetésével és más bűncselekménnyel gyanúsította meg a nyomozó hatóság.


    A kapitányt június 1-jén letartóztatták, a bíróság azonban lehetővé tette, hogy 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön nyomkövető eszköz alkalmazásával. A legfőbb ügyész azonban a Kúriához fordult, és a legfelsőbb bírói fórum kimondta: törvénysértő volt az óvadék engedélyezése.


    Július 31-én – miután segítségnyújtás 35 rendbeli elmulasztásával is meggyanúsították – a bíróság ismét elrendelte az ukrán kapitány letartóztatását.


    A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség korábban indítványozta, hogy a bíróság további három hónappal – 2019. november 30-ig – hosszabbítsa meg a gyanúsított letartóztatását, az elsőfokú bíróság azonban csak szeptember 30-ig rendelte el a letartóztatást. Ugyanakkor elutasította a védő óvadék iránti indítványát.


    Szeptember 17-én az ügyészség azt közölte, eredményesen fellebbeztek, így egy helyett három hónappal hosszabbította meg a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított ukrán kapitány letartóztatását a másodfokú bíróság.

Related posts