Menü Bezárás

Hét ok, amiért érdemes elkezdeni a nordic walkingot

Alig több mint húsz éves múltra tekint vissza, de a nordic walkingot ma már a legkedveltebb tömegsportok között tartják számon világszerte. Bár az alapjai még korábbról, az ötvenes évekből eredeztethetőek, amikor a sífutók sima talajon végzett síjárással bővítették a nyári edzéseket. Ezt továbbfejlesztve sportolók, edzők, orvosok és gyógytornászok együttes munkájának köszönhetően lett 1997-re ez a mozgásforma az, amit ma nordic walking-ként ismerünk: a sífutás lépéstechnikáit, valamint futás és fitnesz elemeket egyesítő sport, amit a szabadban egyénileg, vagy csoportosan két speciális bot segítségével bárki kipróbálhat. Bozsik Anna, háromszoros olimpikon, többszörös sífutó és biathlon országos bajnok, illetve nordic walking tréner szerint ennek a mozgásformának mindenki csak az előnyét élvezheti, ha belevág. A szakember szerint hét érv mindenképpen amellett szól, hogy minél többen hódoljanak ennek a sportnak.

  1. Erősíti az izmokat.

Tudományos tény, hogy egy kiadós nordic walking túra a test több mint 660 izmának 90 százalékát megdolgoztatja. Közben erősíti a szívet, javítja a vérkeringést is.

  1. Aktívan hozzájárul a fogyáshoz.

Egy nordic walkinggal töltött óra alatt átlagosan 400 kalóriát égetünk el, ami legalább 20 százalékkal több, mint egy szimpla sétával elért zsírégetés.

  1. Oldja az izomfeszültséget.

A bothasználat lazítja a váll, a hát, a nyak izmait és mérsékeli az ezeken a helyeken jelentkező görcsöket.

  1. Serkenti az agyműködést.

A növekvő oxigénfelvétel és a javuló vérkeringés az agy működését, a gondolkodást segíti. Idős korban lassítja a szellemi leépülést, a fiataloknál pedig a koncentrációt, a tanulást és a kreativitást fejleszti.

  1. Javítja a közérzetet.

A nordic walkingozás során megszűnnek a stresszt okozó tényezők, és helyrebillen a test belső harmóniája.

  1. Közösségépítő ereje van.

Korosztálytól függetlenül kisebb és nagyobb csoportokban is együtt gyakorolható ez a sport. Összehozza a családot nagypapától az unokáig, illetve a barátokat nemre, korra, erőnlétre való tekintet nélkül.

  1. Spórolós sport.

Az sem utolsó szempont, hogy komolyabb beruházás nélkül, bármikor elkezdhető a nordic walkingozás. Ingyenes oktatásokon elsajátíthatóak a legfontosabb tudnivalók, ami után csak két speciális, a személyes paramétereket figyelembevevő bot, illetve egy pár strapabíró túracipő kell, és már indulhat is a természetjárás.

Aki többet szeretne megtudni a nordic walking túrákról, illetve más, ehhez a sporthoz kapcsolódó érdekességekről, lehetőségekről, annak érdemes október 5-én kilátogatnia a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad újabb ingyenes eseményére, a Nordic Walking napra a Szépjuhászné gyermekvasút megálló melletti területre, ahol változatos programokkal várnak minden érdeklődőt. Részletek az esemény Facebook oldalán találhatóak.