“Fácán” Fogadóból iskola

Budapest XII. kerülében: helyreállították a Horthy-villaként is emlegetett Fácán nagyvendéglő egyik fontos épületét a Béla király úton. A hosszú időn át pusztulásra ítélt, már-már összeomlással fenyegetett épületet iskolává alakították át, új szárnnyal bővítették.

A Hegyvidéki Önkormányzat 2013-ban a Normafa-program keretében kapta meg az egykori Fácános vagyonkezelési jogát az államtól, amely szerencsére forrást is biztosított arra, hogy a műemlék épületet megmentsék a pusztulástól.

A helyszín története a XIX. században kezdődött. Ebben az időben Zugliget népszerű kirándulóhely volt, vendéglők, fogadók várták a vendégeket. Riegler Ignác budai szappanfőző mester az 1830-as években Fácán néven fogadót nyitott a mai a Béla király út 59-61. szám alatti területen.

A fácán elnevezés arra utal, hogy ezen a területen volt egykor Mátyás király vadaskertje, aki az elbeszélések szerint szeretett fácánokra vadászni. A Fácán vendéglő igen népszerűvé vált a kirándulók körében. A tulajdonos bővítésbe kezdett, ezzel a munkával a kor híres építészét, Hild Józsefet bízta meg. Az új épület 1856-ban lett kész, amelyben harminc vendégszoba is helyet kapott. Nyári mulató és bálosház is volt tehát, nem csak étterem.

A Fácán üdülőtelep az első világháborút követő időkig kedvelt hely volt. Később szanatóriumként működött, majd a Horthy család pihenőhelye lett a helyszín és a most felújított épületet használták szállásként, innen a Horthy-villa elnevezése az egykori Fácán üdülőtelep egyik épületének. Az épületeket 1950-ben államosították és a Belügyminisztérium kiképzőközpontja került ide. A kiköltözésük után az épületek sok évig elhagyatottan álltak és pusztulásnak indultak.

Forrás: internet / pestbuda.hu

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.