Porszívózás régen és most – az elektromos seprűktől a robotporszívóig

Az EVOLVEO okosporszívóival megoldódik a mindennapi takarítás problémája

A porszívózás története több mint 200 évre nyúlik vissza, amelynek során számos fejlesztés, technológiai újítás vezetett el oda, hogy ma már akkor is porszívózhatunk, ha éppen nem tartózkodunk otthon. A robotporszívók számos változata ismert, a cseh EVOLVEO pedig többfajta modellt is kínál annak érdekében, hogy biztosan találjunk olyan háztartási segítőt, amely megfelel az igényeinknek.

A porszívó története a 19. század elején kezdődött, amikor is 1811-ben az angol James Hume elkészítette az első mechanikus seprűt, amelyet aztán Lucizs Bigelow fejlesztett tovább 1858-ban. Ezeknek a seprűknek a működése azoban nem váltotta be a reményeket, mivel általában több port vertek fel, mint amennyit összeszedtek. 1876-ban aztán Melville Bissell felesége, Anna kérésére megalkotta a mechanikus szőnyegseprűt, amely már más technológiára épült. Doboztestében kefék forogtak, így gyűjtve össze a port a szőnyeg felszínéről. A találmány óriási sikert aratott, és a család hamarosan létrehozott egy gyárat a porszívók nagy mennyiségű készítésére.

Az első elektromos porszívót Hubert Cecil Booth, angol hídépítő mérnök találta fel. A vasúti kocsik takarítása közben ugyanis rájött, hogy érdemesebb a port egy vákuum elvén működő szerkezettel beszívni a tisztítandó felületről, mintsem az addigi gyakorlatnak megfelelően sűrített levegővel lefújni onnan, hiszen így perceken belül újra visszarakódik a por. Kezdetben igencsak nehézkes volt az óriás gép kezelése: lovaskocsival vontatták, működés közben pedig nagyon hangos volt, porszívózni pedig csak az utcáról, az ablakon beeresztett hosszú cső segítségével lehetett csak. A porszívózás kezdetben olyan kuriózumnak számított, hogy a legelőkelőbb estélyeken külön műsorszámként mutatták be.

A porszívózás történetében a következő fontos évszám 1912 volt, amikor feltalálták az első, levegőbeszívással működő elektromos háztartási porszívót. A 20. század folyamán a gépek egyre könnyebbek lettek, az először fémből készült porszívók külső borítását műanyagra cserélték. Többféle változat jelent meg, porzsákkal és porzsák nélkül, forró gőzzel vagy éppen vízzel tisztítók is. Az 1990-es években elkészültek a ciklonikus szűréssel működő porszívók, a 2000-es években pedig megjelentek az önállóan működő robotporszívók.

A robotporszívók újabb korszakot indítottak az otthoni takarítás történetében. Az évek során ezeket is folyamatosan fejlesztették, annak érdekében, hogy a porszívózás minél kényelmesebb legyen. Ma már mindössze annyit kell tenned, hogy kiválasztod azt a márkát és típust, ami a leginkább megfelelő a lakásodhoz, és többé nem is kell foglalkoznod a takarítással.

A CIKKNEK MÉG NINCS VÉGE!

Lapozz a következő oldalra!

Related posts