Menü Bezárás

Táncsics u. 9. = Börtön – Első bástya – Pop up

Budapest Táncsics utca 9. = Táncsics-börtön, régi királyi ház, Erdélyi bástya. Több történelmi emléket is rejt a budai vár egy hatalmas telke. Az egykori “Táncsics-börtön”-ből, az Erdélyi-bástya fölé emelt épületegyüttesből, szabadították ki 1848-ban Táncsics Mihályt, de egykor ott raboskodott mások mellett Kossuth Lajos is. 1948-ban az ingatlan háborús jóvátételként az Egyesült Államok tulajdonába került; a visszajuttatásáról 2006-ban írt alá szándéknyilatkozatot az akkori magyar és amerikai kormány. Nyolc év munkájának eredményeként a Táncsics-börtön két másik épülettel együtt, egy ingatlancsere keretében 2014 nyarán került vissza a magyar államhoz. Az épületet akkor mindenki megtekinthette, 2014. október 5-én és 6-án.

2018-ig rejtőzött a földben a Szapolyai János magyar király által építtetett, Erdélyi bástyának nevezett védelmi erődítmény. Magyarországon először látott napvilágot szinte teljesen ép felvonóhidas kapu az összes tartozékával: bronz csigával, kapupántokkal, retesszel, nagy méretű lakattal és perselykővel együtt.

Időszaki régészeti kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumban és a Táncsics utca 9-ben megtekinthető: 2019. május 25 – október 31.

A kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum és a Várkapitányság Nonprofit Zrt együttműködésében készült.

Az ásatási terület óránkénti vezetéssel a sárga járdán tekinthető meg.
Ott voltam 2014 októberében, mikor is – elsősorban – a börtönépületet jártam, amely akkor az amerikai katonák edzőú és közösségi terei voltak.