Menü Bezárás

Hogyan tudják felmérni a gyerekek a közlekedési helyzeteket?

A NiT Hungary és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottsága hétvégén az esztergomi Gyermek Autós Közlekedési Parkban rendezte meg a Láss Az Én Szememmel közlekedésbiztonsági verseny döntőjét. Az eseményen az alsó tagozatos gyermekek játékos feladatokkal tanulták meg, mire figyeljenek gyalogos vagy járművön való közlekedés közben. A közlekedési helyzetek megfelelő elsajátítása ráadásul életet menthet, ami nyáron kiemelten fontos. A rendőrségi adatok ugyanis még mindig azt mutatják, hogy a gyermekeket érintő közúti közlekedési balesetek harmada a nyári hónapokban történik.

TOVÁBBI FRISS ÉS AKTUÁLIS HÍREINK A www.egyszermarlattamautot.hu ÉS A www.trollverda.hu OLDALAINKON!

A döntőben a csengelei Általános Iskola, a taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskola, a nyergesújfalui Kernstok Károly Általános Iskola és a békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola csapatai mérkőztek meg, a fődíjat a csengelei csapat nyerte. Emellett egy hátrányos helyzetű kistelepülésről, Ongáról 45 gyermek érkezett Esztergomba különbusszal, akiket a szervezők nemcsak vendégül láttak, hanem közlekedésbiztonsági ismereteket is oktattak nekik, és a várost is megtekintették. 

A két szervezet három éve rendezte meg először az online elődöntőkből és helyszíni döntőből álló vetélkedőt a közlekedés legfiatalabb és sok esetben legvédtelenebb tagjainak oktatása céljából. A szakemberek szerint ugyanis a balesetek többsége elkerülhető, ha a gyermekek a lehető legtöbb szemszögből megismerik a közlekedési viszonyokat. A verseny során a legveszélyesebb járművek – buszok, kamionok – és az ezeknek legkiszolgáltatottabb úthasználók megismerhessék egymás perspektíváját, és a gyerekek megértsék a kölcsönös figyelem fontosságát. A résztvevők tehát például azt is megtapasztalhatják, hogy egy kamionvezető hogyan látja őket vezetés közben. A szervezők a biztonságos közlekedés alapszabályainak ismeretét és elsajátítását már egészen kiskortól kezdve fontosnak tartják. Az egynapos vetélkedőn játékos feladatokkal tanították meg a gyermekeknek, hogy mikre és kikre figyeljenek az utcán történő gyalogos vagy más járművön történő közlekedés közben.

További információ: https://lassazenszememmel.hu/