Menü Bezárás

Hallgatózik az Alma?

Noha az Apple nagy súlyt fektet a biztonságra, még vele is megeshet, hogy hibázik. Nagy felháborodást keltett az almás felhasználók körében egy olyan biztonsági hiba, melyet az Apple netes videó- és hanghívásokat lehetővé tevő Facetime szolgáltatásában fedeztek fel. A hiba a csoportos hívás esetében jelentkezik, eléggé váratlan módon.

A hiba felfedezése egy Facetime videóhívással indult. Majd még akkor, amikor a hívás kicsöngött, a képernyő aljáról felfelé húzva az ujját a hibát felfedező szakember előhívta azt a menüt, mely lehetővé tette, hogy még egy személyt hozzáadjunk a híváshoz. Az Add person képernyőn viszont nem egy harmadik előfizető, hanem a saját telefonszámát adta meg, így elkezdődött egy csoportos hívás önmaga és a hívott fél között. És a hiba itt jelentkezett: a másik fél hangját máris hallani lehetett, pedig a hívott akkor még nem is fogadta a hívást. Vagyis ezzel a lehetőséggel távolról lehet belehallgatni a másik ember életébe, ha az éppen nem veszi észre, hogy Facetime-on hívja őt valaki.

Így derül ki, hogy a Facetime csoportos hívását programozó szakember nem tesztelte eléggé alaposan a szolgáltatást. Védelmére legyen mondva, nem életszerű, hogy ha két fél között indítunk videóhívást, akkor egy csoportos hívásba is belevágunk. A hiba elhárításáig az Apple elérhetetlenné tette a csoportos hívás lehetőséget. (A csoportos hívást a tavaly október végén megjelenő 12.1-es iOS frissítés tette lehetővé.)

A G Data szakértője, Tim Berghoff szerint az Apple titkosítással teszi biztonságosabbá a hívásokat a Facetime esetén is. Nyilván ez esetben ez a biztonsági intézkedés nem véd a hallgatózás ellen. Mivel a sérülékeny lehetőséget az Apple kikapcsolta, az iOS használói nincsenek veszélyben.