Menü Bezárás

A magyarok döntő többsége nem indul el kártya nélkül külföldre

A Mastercard legfrissebb adatai szerint legyen szó akár belföldi, akár külföldi kártyahasználatról, a magyarok egyre szívesebben választják a készpénzmentes megoldásokat. A kutatásból az is kiderült, milyen változást jelent az egyérintéses fizetés a hétköznapokban, és hogy milyen külföldi költéseinket rendezzük leggyakrabban bankkártyánkkal.

A Mastercard megbízásából a Free Association Research végzett kutatást a magyarok kártyahasználati szokásairól. A bankszámlával rendelkező népességre reprezentatív felmérés eredményei alapján egyre többször kerül elő fizetéseknél készpénz helyett a bankkártya.

Az átlagos kártyahasználat 2018-ban megközelítette a 10 alkalmat havonta, ami szignifikáns növekedés 2017-hez képest. A válaszadók fele hetente többször is így fizetett és mindössze 6 százalék nyilatkozott úgy, hogy kártyáját kizárólag készpénzfelvételre használja.

A kártyás vásárlások népszerűségét jelentősen növeli az egyérintéses technológia, amit a kutatás eredményei is alátámasztanak. Az érintőkártyákat kétszer olyan gyakran (59%) veszik elő fizetésnél, mint azokat, amelyeknél nem elérhető el ez a technológia (28%). Ráadásul az érintőkártya-birtokosok 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ahol csak teheti, kártyával fizet készpénz helyett.

A Mastercard kutatása alapján bátran állíthatjuk, hogy a magyarok körében egyre inkább a digitális és innovatív fizetési megoldások a népszerűek. Ennek pedig nagyon egyszerű oka van: senki nem szeret készpénzzel, vagy valutaváltással bajlódni, ha a bankkártyánkat itthon és a világon bárhol használhatjuk gyors, kényelmes és biztonságos fizetésekre. Legyen szó egy hétköznapi bevásárlásról, vagy egy külföldi sípályán történő fizetésről, szeretjük ezeket a lehető leggyorsabban letudni és több időt szentelni a felbecsülhetetlen pillanatokra” – mondta Eölyüs Endre a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A készpénzmentes fizetés a határokon átlépve is egyre népszerűbb a magyarok körében. A megkérdezettek 85 százaléka már nem indul el külföldre kártya nélkül, ez az arány egy évvel korábban még 78 százalék volt. A magyar turisták 59 százaléka pedig bármilyen fizetési helyzetben szívesen használ bankkártyát.

Külföldi pihenéseink során ruha-, cipő- és ajándék vásárláskor fizetünk leggyakrabban kártyával (75%), ezt követik az élelmiszer vásárlások és éttermi fizetések (68-68%), majd a szórakozás (mozi, színház, koncert – 39%), és a benzinkúton történő fizetések (34%).

Azok, akiknek a kártya külföldön is a zsebükben van, a korábbi évekhez képest többször is használják azt. Az érintettek közel fele (44%) fizetésre, 18 százalék fizetésre és készpénzfelvételre, 8 százalék pedig csak készpénzfelvételre használja azt. A kártyát fizetésre használók aránya évről-évre növekszik – 2017-hez képest 9 százalékkal nőtt az arányuk, míg a másik két kategóriába tartozók száma csökken, vagyis a magyarok egyre bátrabban nyúlnak a bankkártyájukhoz, ha útjuk során fizetésre kerül sor.