Menü Bezárás

Cigány magyar  a Jurányiban

A Tudás Hatalom Társulat és a Mentőcsónak Egység előadása –

csapatépítő tréning magyar állampolgároknak

rendező: Császi Ádám

Idei utolsó előadás: 2018. december 13., csütörtök, 19:30

Helyszín: 123-as labor, Jurányi Ház (1027 Bp., Jurányi u. 1.)

Létezik-e a döntés szabadsága, ha éhes a húgod? Hogyan sminkel egy hajléktalan? Milyen az íze a készenlétis bakancsának? A szivargyújtó okozta sebhely örökre megmarad-e nemi erőszak esetén? A szegénység kreatívvá tesz, a kirekesztettség különlegessé. Nem csoda, hogy a Tudás Hatalom csoport tagjai szándékosan születtek bele ebbe. Mert cigánynak lenni jó, még akkor is, ha soha nem felejtjük el, hogy a személyi igazolványunkon az állampolgárság utáni kettőspont mögött ez áll: MAGYAR.

A fiatal roma művészekből álló Tudás Hatalom Társulatot Horváth Kristóf “Színész Bob” alapította 2013-ban. Első közös produkciójukkal a korai iskolaelhagyás jelenségére hívták fel a figyelmet. Az erről szóló Császi Ádám rendezésében készült videóklipet azóta több mint 160 ezren nézték meg. Szókimondó szövege pedig még a Parno Graszt repertoárjába is bekerült.

A társadalom egészét megszólító rap- és slam szövegek sokasága, fórum színházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös terepmunka után a társulat tagjai ezúttal a saját emlékeiket dolgozzák fel a Cigány magyar című előadásban.

Császi Ádám rendező az előadás kapcsán kiemelte:

“A darab fiatal roma szereplőinek élete szabadesés volt, védőháló és választási lehetőség nélkül. Hiszek abban, hogy aki elveszett, azt meg lehet találni. Csak keresni kell. És ha senki nem keres, akkor önmagadat kell megtalálnod. Én ezen az úton kísérem őket.”

A Cigány magyar előadás Farkas Franciska, Pápai Rómeó, Pászik Cristopher, Oláh Edmond és Varga Norbert szereplésével készült, a darabot Horváth Kristóf “Színész Bob” a társulattal közösen írta, koreográfusa Gergye Krisztián, rendezője Császi Ádám.

Az alkotókról bővebben:

Császi Ádám filmrendező, szociálisan érzékeny, de kérlelhetetlenül következetes filmjei a perifériára szorultak életébe engednek bepillantást. Horváth Kristóffal a Gyengébb napok és  az 1 hét című rövidfilmek forgatásán is együtt dolgoztak. Csakúgy mint a Viharsarok című első nagyjátékfilmjén ami 2014-ben a Berlinalén debütált. Legújabb színházi rendezését, a 12 dühös embert az Átrium színpadán láthatják a nézők december 20-tól.

Farkas Franciska a színészet mellett dráma pedagógusként dolgozik. Büszkén vállalja roma származását, megjelenéseinek fontos üzenete az integráció és felzárkóztatás. 2013-ban kapta meg élete első szerepét a Viktória – A zürichi expressz című svájci filmben. Több színházi és rövidfilmes munka után játszotta el az Aranyélet című sorozat és a Brazilok című magyar nagyjátékfilm két fontos szerepét.

Gergye Krisztián koreográfus társulata 2001-óta jelentős szereplője a kortárs tánc életnek. Független társulatként jelentős, kulturális tettnek számító, felelős állampolgári és művészi pozícióból megszólaló alkotásokat igyekeznek létrehozni.

Horváth Kristóf “Színész Bob” 20 éve foglalkozik színházzal és írással. Színész és rendező, kétszeres országos slam poetry bajnok. Ars poeticaja: Fuck l’art pour l’art! Hisz abban, hogy a különleges tehetség különleges felelősséggel jár, célja, hogy a közönség megtapasztalja saját teremtő erejét; a művészetre gyógymódként tekint.

További információk és jegyek ITT.

Az esemény Facebook oldala

Videók:

(a klipeket Császi Ádám rendező és Rév Marcell operatőr jegyzi)

https://www.youtube.com/watch?v=m46y9dR7lLI&t=1s

https://www.youtube.com/watch?v=133a3yaY1po