Menü Bezárás

Legendás Ikarus 66-os autóbusz a Közlekedési Múzeum Sziget standján

A Közlekedési Múzeum a magyar ipari formatervezés egyik remekművével az Ikarus 66-os autóbusszal és egy Trabant 601-essel készül idei kitelepülésére, megteremtve a balatoni nyarak vidám, békés hangulatát az idei Sziget Fesztivál látogatóinak. Akik aktív pihenésre vágynak az idei Sziget Fesztiválon, azoknak érdemes meglátogatni a Múzeum kitelepülését a Magyar Zene Háza – klasszikus, opera és jazz színpad szomszédságában.

 

„A hazai közlekedéstörténet egyik legszebb és legnépszerűbb darabjával készültünk az idei Sziget fesztiválra. Az Ikarus 66-os autóbusz a hazai autóbuszgyártás méltán sikeres, kedvelt és páratlan formavilágú autóbusztípusa. A buszt most nemcsak megmutatjuk a Szigetre érkezőknek, hanem sokféle kreatív programot is biztosítunk egy-egy koncert között.” – mondta el Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

A Sziget Fesztivál minden napján meglátogatható kitelepülésen kreatív alkotótér, pihenőzóna, dizájn fal és sok-sok izgalmas ajándék várja a látogatókat. A fesztiválozók megtervezhetik saját egyedi fesztivál pólóikat, vagy próbára tehetik tudásukat a Múzeum saját fejlesztésű közlekedési kvízeiben. A kitelepülés két főszereplője az Ikarus 66 és a Trabant 601. A Retro Design Centertől kölcsönzött tárgyak pedig igazi nosztalgikus hangulatot teremtenek a Közlekedési Múzeum standjának.    

A városi, elővárosi kivitelű Ikarus 66-os buszok sorozatgyártása 1958-ban kezdődött meg. A magyar ipar gyöngyszemeként emlegetett jármű formája markáns egyedi karaktert képviselt. A busz végén elhelyezett jellegzetes motorossátor után „Farosnak” becézték. A 1960-as évek végére a hazai autóbuszállomások leggyakoribb típusává vált. Mintegy két évtizeden át a Faros volt a legjellemzőbb, egyben egyik legkorszerűbb, legkényelmesebb és leggyorsabb autóbusz a hazai utakon. Nemcsak hazánkban, hanem számos más országban is sikerrel értékesítették az Ikarus 66-kat, így az NDK-ban, Irakban, Kuvaitban és Lengyelországban is jól ismert típusnak számított.

Az autóbusz és a múzeum programjai a fesztivál teljes ideje alatt, dél és este nyolc óra között látogathatók. A sokféle program miatt akár minden nap érdemes visszanézni. A foglalkozások angol nyelven is elérhetők. A Közlekedési Múzeum közösségi média felületein bárki követheti a programokat. További jó hír, hogy a múzeum kiállításaira – így az Öntödei Múzeumban látható Új híd a Dunán 15 + 1 híd Budapesten tárlatra is – sértetlen napi vagy heti Sziget-karszalaggal fél áron lehet augusztusban bejutni. A Margit híd budai hídfőjénél található Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény keddtől szombatig 11:00-19:00 várja az érdeklődőket.

Megosztás