Az etikus dohányzásra hívja fel a figyelmet a JTI

Az elmúlt években a hevített dohánytermékek megjelenésével megváltoztak a dohányzási szokások. A hagyományos cigarettafüst eltűnésével elmosódtak a korábban ismert íratlan szabályok, de a dohányzás sokak számára még így is érzékeny téma. A JTI fontosnak tartja, hogy új terméke bevezetésével azt is megmutassa, hogy a hevített dohánytermékek használói – túl a jogi szabályok betartásán – hogyan lehetnek etikus dohányzók, akik kellő figyelmet fordítanak környezetükre.

Új szereplő egy ismert piacon

A JTI 2023 szeptemberében Magyarországon is bevezeti a Ploom X-et, egy következő generációs dohányhevítő készüléket, a vele kompatibilis, különböző ízesítésű EVO dohánytöltetekkel. A vállalat nem elsőként lép a piacra, a potenciális vásárlók már ismeretet szerezhettek a hevített dohánytermékekről, így az új terméket és az azzal járó íz- és illatélményt valódi tapasztalatok és felmerült igények alapján tudták megtervezni a szakemberek.

Hevített etikett

A japán gyökerekkel rendelkező vállalat számára központi elv, hogy a kiváló minőség biztosítása mellett arra buzdítsa munkatársait és fogyasztóit, hogy legyenek figyelemmel egymásra és környezetükre.

A hevített dohánytermék megjelenésével sokan érezhetik úgy, hogy már nem olyan élesek az ellentétek a dohányzók és nem dohányzók között, mint korábban. Ennek fő oka, hogy a jellegzetes cigaretta füstöt felváltotta a kevésbé hangsúlyos dohánypára, és a hamu megszűnése is tovább segíti az együttélést.

Ebben a sokak számára még nem egyértelmű, de érezhetően megváltozott környezetben szeretne utat mutatni az embereknek a JTI abban, hogy kellő figyelemmel, a választás szabadságát megtartva, békességben éljenek egymás mellett a dohányzók és a nem dohányzók.

A kortárs, etikus, hevítéses dohányos 5 ismérve

Ha egyedül, az otthon falai között dohányzik valaki, az senkit nem zavar. Ha azonban kimozdulunk vagy társaságban vagyunk, akkor már kulcsfontosságú a megfelelő dohányzási illemtan és jogszabályok betartása.

Fontos leszögezni, hogy a törvény nem tesz különbséget a hagyományos cigaretta, a hevített dohánytermék, az elektromos cigaretta és a dohányzást imitáló cigaretta szabályozása között.

Például bölcsődében, óvodában, iskolában, közösségi közlekedési eszközön, munkahelyek zárt légterű helyiségében, közterületi játszótereken, illetve aluljárókban és azok bejáratától 5 méterre továbbra is szigorúan tilos a dohányzás. Azonban jogilag engedélyezett nyílt légtérben már felmerülhetnek olyan speciális szituációk, melyeket elsősorban a megfelelő illemtan betartásával tudunk csak a helyén kezelni.

A JTI 5 tippje segíthet, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket, és megmutatja, hogyan lehet felismerni napjaink etikus, hevített terméket használó dohányzóját.

1.               Tisztában van a szabályokkal

Mielőtt hevített dohányterméket használunk, fontos meggyőződni arról, hogy megengedett-e a dohányzás ott, ahol éppen tartózkodunk. A közhivatalokban, vendéglátóhelyeken, sportlétesítményekben, üzlethelyiségben, buszmegállókban és más közforgalmú intézményben évek óta tilos a dohányzás. Azonban, ha valakinek a lakásán vagy egy rendezvényen tartózkodunk, mindenképp meg kell kérdezni a házigazdát, mielőtt bekapcsolnánk a készülékünket. Ha tilos a dohányzás, minden esetben meg kell várni, amíg elhagyjuk a helyszínt, vagy ki kell menni a szabadba.

2.               Mindig engedélyt kér környezetétől

Ha társaságban tartózkodunk, mielőtt hevített dohányterméket használnánk, udvariasan kérdezzük meg az ott lévőket, hogy nem bánják-e. Néhányan lehet, hogy nem is törődnek vele, mások azonban igen. Ez különösen akkor fontos, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a csoport tagjai dohányoznak-e vagy sem.

3.               Ügyel a dohánypárára

Bár ez magától értetődő lehet, de mindig ügyeljünk arra, hogy hová irányítjuk a dohánypárát kilégzéskor. A dohánypára egészségre káros anyagokat tartalmaz, ha pedig olyan emberre fújjuk, aki nem dohányzik, számára kifejezetten kellemetlen élmény lehet. Még akkor is, ha kevésbé zavaró, mint a hagyományos cigarettafüst. Ezen kívül pedig érdemes lehet kicsit távolabb állni beszélgetőtársunktól, mivel társalgás közben is érezhető a dohánypára aromája.

4.               Nem hagyja el a szemetét

Bár amiatt már nem kell aggódni, hogy a hamu kárt tesz valamiben vagy esetleg felgyújt valamit, de az elhasznált dohánytöltetet minden esetben szedjük össze magunk után és ne hagyjuk elszórva. Ebben segíthet, hogy az elhasznált töltet visszahelyezhető a dobozba, amíg megfelelő helyet – szemetest – nem találunk. Természetesen a közterületen történő szemetelés szóba se jöhet.

5.               Udvarias és figyelmes

Nemdohányzókkal folytatott beszélgetés során legyünk udvariasak, és tartsuk tiszteletben kívánságukat, ha arra kérnek, hogy ne dohányozzunk. Úgy érezhetjük, hogy jogunk van elfogyasztani a megkezdett szálat, de nem szabad elfelejteni, hogy másokkal is megosztjuk a teret. Ez különösen és kiemelten fontos, amikor beteg, idős, vagy fiatalkorú társainkkal tartózkodunk egy légtérben.

Társadalmi célú reklám – Megrendelője a JTI Hungary Zrt. A hevített dohánytermékek fogyasztása károsítja az Ön egészségét és függőséghez vezet.