13 kategóriában esélyes César-díjra a Viszontlátásra odafönt

A francia Oscarnak is tartott César-díjakat március 2-án adják át Párizsban. Az idén 43. alkalommal megrendezésre kerülő díjátadó egyik nagy esélyese Albert Dupontel rendező rendkívül látványos filmje, a Viszontlátásra odafönt  (16), amelyet összesen 13 kategóriában jelöltek. Az alkotás március 29-től látható a hazai mozikban.

Albert Dupontel filmje az Amélie csodálatos élete és a Hosszú jegyesség grandiózus vizualitását juttathatja eszünkbe. Pierre Lemaitre idehaza is népszerű, Goncourt-díjas regényének adaptációja a legjobb film, rendezés, férfi főszereplő (Albert Dupontel), női mellékszereplő (Mélanie Thierry), férfi mellékszereplő (Niels Arestrup és másik jelöltként Laurent Lafitte), adaptált forgatókönyv, eredeti filmzene, operatőr, jelmez, díszlet, hang és vágás kategóriákban mérettetik meg.

Viszontlátásra odaföntben a szadista Pradelle főhadnagy (Laurent Lafitte) a háború utolsó óráiban levezényel egy teljesen értelmetlen rohamot a kitüntetés reményében. A két szerencsétlen közkatona, Édouard (Nahuel Pérez Biscayart) és Albert (Albert Dupontel) csaknem az életükkel fizetnek ezért.

A vérfürdő maradandó károkat okozott a túlélőkben. Édouard az utolsó csatában elvesztette a fél arcát, ezért arra kéri Albertet, hogy ne küldje vissza a családjához, inkább nyilváníttassa halottnak. Albert bajtársiasságból gondoskodni kezd fiatal társáról, aki a rajztehetségét kihasználva olyan maszkokat készít, amelyek nemcsak elfedik a sérülését, de igazi érzelmeket is képesek kifejezni. A két barát bosszút esküszik a haza ellen, amely csak a halottakat ünnepli, a megnyomorítottakkal nem törődik: extravagáns emlékművek ígéretével csalnak ki pénzt a háborún meggazdagodottaktól és az államtól, hogy aztán a megbízási díjjal lelépjenek. A tét számukra egymillió frank, azonban ha lebuknak, az életükkel fizetnek érte. Erre pedig minden esélyük megvan, ugyanis éppen a legkritikusabb pillanatban tűnik fel újra a pszichopata főhadnagy.

A világhírű regény méltó és feledhetetlen feldolgozásban kerül a mozinézők elé, Magyarországon március 29-től a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .